2015. november 17-én rendezte a Magyar Rákellenes Liga a XII. Betegjogi konferenciát. A téma a második orvosi vizsgálat volt.

Az egészségügyi törvény előírja, hogy ha egy beteg igényli, akkor igénybe vehessen a diagnózis pontosításához második orvosi vizsgálatot. Ezt a vizsgálatot bár a beteg kezdeményezi, az egészségügyi szolgálatnak jóvá kell hagyni és a társadalombiztosítás állja a vizsgálat költségeit.

1997. évi CLIV törvény az egészségügyről – 8. § (3) A beteg bármely, a kezelőorvos által megállapított diagnózissal, illetőleg javasolt terápiával, valamint fekvőbeteg-gyógyintézetből történő tervezett elbocsátásával vagy más egészségügyi szolgáltatóhoz történő beutalásával kapcsolatban kezdeményezheti más orvos által történő vizsgálatát.

Program:

Dr. Bence Rita, betegjogi szakértő – Betegjogi vonatkozások és a magyar tapasztalatok ismertetése

Dr. Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa – Orvosi tapasztalatok ismertetése

Dr. Bánki Endre, az ONCOMPASS Molekuláris Diagnosztikai Központ üzletág vezetője – A privát szféra tapasztalatainak ismertetése

Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke – Mit tudnak a Liga tagjai, illetve a mellrákszűrésen megjelenő kliensek a második orvosi vizsgálatról?

 

Prof. dr. Simon Tamás felmérése szerint a magyar betegek nincsenek tisztában a második orvosi vizsgálat lehetőségével. A kérdőívet kitöltők 6 %-a hallott erről a lehetőségről és a felmérésben résztvevők 20 %-a igénybe vette ezt a lehetőséget, bár nem volt információja róla.

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Taggyűlés és ünnepség Gyöngyösön

Megtartottuk a 2022-es év utolsó taggyűlését december 5-én. Takarékossági (terembérlet, fűtés, stb.) és egyéb szempontokat figyelembe véve a taggyűléssel egyidejűleg a Mikulást és a Karácsonyt is megünnepeltük. Most is, mint mindig igen szép számmal (több Olvass tovább...

Egyéb

2014 05 08 Elnökségi ülés határozatai

2014 05 08 Elnökségi ülés határozatai (letölthető pdf fájl)

Alapszervezetek

Hatvani Segítő Szolgálat – Heves megyei alapszervezetek elnökeinek megbeszélése

2020-07-13 Helyszín: a Hatvani Segítő Szolgálat helyisége Időpont: 2020. július 09. A Hatvani Segítő Szolgálatnál a 2020. év második Heves megyei alapszervezetek vezetőinek megbeszélésére került ma sor. A megbeszélést vezette: Gaál Imre és Lazányi Jánosné Olvass tovább...