Szóljon a november a férfiakról!

Novemberben: MOVEMBER, azaz csatlakozz Te is a bajuszt növesztők köréhez és lájkold a Magyar Rákellenes Liga Facebook oldalát! Töltsd le, vágd ki, ragaszd fel a kék bajuszt és töltsd fel a fotódat az Instagramra, Facebookra, Twitter-re és használd a #legyelteismovember hashtaget, vagy töltsd fel akár közvetlenül az oldal alján!

 

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztata (dülmirigy) betegségei. A leggyakrabban előforduló betegségek: prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák (rosszindulatú daganat).
A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves életkor után bárkinél, bármikor kialakulhat és kialakulásának veszélye az életkor előrehaladtával egyre inkább növekszik. 50 éves korban a férfiak 50 százalékánál, 80 éves korban már a 90 százalékánál fennáll valamely prosztataprobléma (például a jóindulatú megnagyobbodás).
A prosztatarák kialakulásakor a daganatot kóros növekedésű sejtek állománya alkotja, melyek szabálytalanul osztódnak. Ezen kóros sejtburjánzások a korai időszakban még a prosztatán belül maradnak, súlyosabb esetben azonban ráterjedhetnek a környező (prosztatán kívüli) szövetekre is (metasztatizálódott – áttétet képező prosztatarák), károsítva a szövetek és a nyirokszervek működését. Ha ez a daganat továbbterjedve eléri a nyirokcsomókat, akkor már bármely egyéb szervhez, szervrendszerhez (pl. a húgyhólyagba, végbélbe), vagy a csontokba is átterjedhet.
Magyarországon a prosztatarák a férfiak körében a harmadik leggyakoribb daganatos halálok. Évente mintegy négyezer friss prosztatarákos esetet diagnosztizálnak, és 1400-1600-an veszítik életüket a betegség miatt, pedig az időben felfedezett prosztatarák gyógyítható. Az idejében történő felismerést szolgálják a szűrővizsgálatok, melyek fontosságát a statisztikák is alátámasztják: Míg Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált prosztatarákos esetek 80%-a műthető, azaz még nem terjedt a prosztata határain túl, addig Magyarországon az arány fordított: a betegek 70-80%-a már áttétekkel kerül orvoshoz. Ekkor a sebészi beavatkozás, amely a korai esetek 90%-ában tíz éven túli túlélést biztosít, már nem kerül szóba.
A kezdeti állapot többnyire tünetmentes, de a panaszok megjelenése esetén a tünetek ugyanazok mind a jóindulatú, mind a rosszindulatú megbetegedések esetében.

Tünetek:
– gyakori vizelés, különösen éjjel,
– nehezen induló vizelés,
– a vizeletvisszatartás nehézsége,
– gyenge, vagy vizelés közben időnként megszakadó vizeletsugár,
– fájdalmas, égető érzés vizelés közben,
– vér megjelenése a vizeletben vagy az ondóban.

A már igen előrehaladott, áttétekkel járó esetekben deréktáji fájdalom, a csípőben vagy a comb felső részében jelentkező merevség és fájdalom mutatkozik.
A diagnózis felállításához számos vizsgálatot el kell végezni, amennyiben a fizikális vizsgálat a prosztatarák gyanúját állapította meg. Ezek között egy egyszerű laboratóriumi vizsgálat, a PSA-szint mérése is segít a szűrésben, mely az előbbi vizsgálattal együtt nagymértékben hozzájárul a betegség korai felismeréséhez és az időben elkezdett kezeléshez.

A prosztatarák gyanúja esetén a pontos és végleges diagnózishoz (kiterjedés, méret, szövettani típus) további vizsgálatokra van szükség, amely a diagnózis felállításán túl azt a célt is szolgája, hogy a beteg az állapotának megfelelő, legeredményesebb kezelést kaphassa.
A kezelések tárháza a megfigyelés- és várakozás módszerétől és műtéten keresztül a hormonkezelésig, a kemoterápiás és sugárkezelésig többféle, esetenként egymással párhuzamosan végzett beavatkozás is lehet. A betegség korai stádiumaiban hormonkészítmények segítenek, de előrehaladottabb stádiumokban, amikor a rák metasztatizál (áttetet ad más szervekbe) és a hormonkészítményekre már nem reagál, kemoterápiás gyógyszerek adása válik szükségessé a túlélés növelésére és az áttétel adta fájdalom csökkentésére. Ez urológus, onkológus és onkoradiológus szakorvos együttes csapatmunkáját jelenti.

A gyógyulás esélye nagyban függ a felismerés idejétől. Az időben felismert prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható és a beteg számára jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható. Abban az esetben, ha a tumor a prosztatamirigyre lokalizálódott, műtéttel a daganat teljes eltávolítása mintegy 90%-os gyógyulási esélyt biztosít. Ha a beteg későn kerül orvoshoz (a daganat áttétet képzett), a gyógyulás esélyei a prosztatarák stádiumainak súlyosbodásával egyre inkább romlanak, és már csak a túlélés idejének növelésére van esély.
Ezért a prosztatarák korai, idejében történő felismerése a legfontosabb cél. Ennek érdekében ajánlatos, hogy a 40 év fölötti férfiak évente látogassák meg az urológiai szakrendelést, ahová külön háziorvosi beutaló sem szükséges.
A sok ijesztő adat mellett azonban vannak biztató jelek is, amelyek segíthetik a prosztatarák elleni küzdelmet: az egészségtudatosság erősödése. Ennek jegyében indult el a kék szalag mozgalom, amely a prosztatarák kockázataira, a rákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

A prosztatarák nemcsak a prosztatarákos betegek ügye, ennél jóval szélesebb kört, a családokat, a barátokat, a munkahelyeket is érinti. A rák és így a prosztatarák is egy társadalmi, népegészségügyi probléma. Sajnos az utolsó stádiumban lévő betegek számára hazánkban még mindig nem teljes az Európában már elérhető innovatív terápia palettája. A Magyar Rákellenes Liga küzd az európai szintű betegellátásért, azért, hogy a már igazoltan bevált terápiás megoldásokat a prosztatarák utolsó stádiumával küzdő betegek is megkapják, elérjék mindazt a lehetőséget a gyógyuláshoz, amely a hazánkat körül ölelő országokban is elérhető.
Első lépés a korai felismerés, így arra kérünk minden kedvest, feleséget, az apáikat szerető lányt, hogy hívja fel a családfő, a FÉRFI figyelmét a prosztatarák kockázataira, a rákszűrés fontosságára. Fogja kézen és kísérje el!
Nem csak a családok – így a nők – feladata szűkebb környezetünkben, de társadalmi mozgalmaknak, betegszervezeteknek, és az egészségügynek is.

A cél közös: jó irányba fordítani a statisztikákat, azaz a prosztatarákot is a gyógyítható betegségek közé sorolni a betegek többsége számára.
Várjuk cégek, közösségek, sportkörök, klubok, magánemberek csatlakozását a kék bajusz mozgalomhoz.
Férfisors című filmünk térítésmentesen letölthető: https://www.youtube.com/watch?v=tWi4RFQgi48


További információ, háttéranyag: http://rakliga.hu vagy a Daylight Média munkatársaitól a 06-30-446-9028-as telefonszámról.

Töltsd fel a képet itt!




Kategóriák: Movember

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Figyelemfelhívó gyaloglás a férfiak egészségéért

A 10 Ezer Lépés Program keretében “45 nap alatt a Föld körül” szlogennel meghirdetett programhoz kapcsolódva a MRL Salgótarjáni Alapszervezete a Tarjáni Szabadidősport Egyesület Senior Nordic walking Klubjával együtt 2022. november 10-re a mozgásra és Olvass tovább...

10000 lépés program

10Ezer LÉPÉS Program Salgótarjánban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az egészség megőrzéséhez legalább napi 10 ezer lépésnyi mozgásra van szükség, ez adta az ötletet, hogy “10 Ezer Lépés Program” néven 2017-ben a Gyógyulj Velünk Egyesület,  a Magyar Rákellenes Olvass tovább...

Movember

Elstartolt a 2016-os Movember!

A mozgalom idén két célt tűzött ki maga elé: A Semmelweis Egyetem Antal Géza Alapítványának segítünk az adománygyűjtésben egy körülbelül 8-9 millió forint értékű, MR fúziós, ultrahangvezérelt biopsziás készülék megvásárlásához. Ezért minden Szentkirályi márkájú 0.5 literes ásványvizes Olvass tovább...