A szeptember hónapban zajló Szűrési staféta lakossági programjainak fontos célkitűzése, szűrővizsgálatok népszerűsítésén túl az egyén egészségtudatosságának növelése. A cél megvalósítása érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, a járási hivatalokkal, valamint a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezetével együttműködve több célcsoport specifikus programot valósított meg a hónapban, megszólítva megyénk egészen fiatalkorú lakosait is.

A programsorozat keretében 2015. szeptember 22. napján „Rendhagyó tanóra” került megrendezésre, az általános iskola 5. és 6. évfolyamos tanulói számára, melyre a részvevők 3 fős csapatokban, egy szlogenversenyen való részvétellel kerülhettek be.
A beérkezett szlogenek alkalmasak arra, hogy közvetítsék az egészséges életmóddal kapcsolatos elveket, és mozgósítsanak az egészségesebb életre.

Az ideiglenesen létrejött osztály tagjai olyan rendhagyó tanórán vehettek részt, mely játékos tudomány formájában megismertette a fiatalokat a mikrobákkal, megtanította nekik az antibiotikumok helyes használatát, elmagyarázta, hogyan terjednek a fertőzések és hogyan előzhetjük meg őket.

Először a diákok a mikrobák világával ismerkedtek meg, majd a kézhigiénéről szóló leckékben kísérletet hajtottak végre, hogy megfigyelhessék, milyen könnyen és milyen messzire tudnak terjedni a mikrobák akár csupán kézfogás útján, ezt követően megtanulhatták a helyes kézmosás lépéseit.
Az órán megfigyelhették továbbá, hogy milyen messze jutnak a mikrobák, amikor tüsszentünk és, hogy hány embert fertőzhetünk meg közben. A tanulók egy kísérlet segítségével megtanulhatták, hogy ha köhögéskor vagy tüsszentéskor zsebkendőt tartanak a szájuk elé, megelőzhetik a fertőzés terjedését.
Az utolsó fejezet bemutatta, hogyan használják helyesen az antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket a különféle betegségek és fertőzések kezelésére.

A megszerzett tudásukról TOTÓ, keresztrejtvény, és szókereső segítségével adhattak számot a diákok, és az első három legmagasabb pontszámot elért csapat jutalomban részesült.

Ezúton is gratulálunk a résztvevőknek.

A programsorozat része volt még: internetes vetélkedő középiskolásoknak, a megye gyermekotthonaiban segítséggel élő fiataljainak, régió óvodásainak és általános iskola 1. és 2. évfolyamos diákjainak rajzpályázat.

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Figyelemfelhívó séta az egészségért, a mellrák ellen – Hatvanban

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete 2016. október 14-én, immár nyolcadik éve rendezi meg figyelemfelhívó rendezvényét és sétáját. Az  időjárás is kegyes volt hozzánk, szép napsütéses időben sokan csatlakoztak hozzánk! Olvass tovább...

Alapszervezetek

Szeptemberi program – Hatvani Segítő Szolgálat és Alapszervezet

A Segítő Szolgálat programja: Heves megyei önkéntes segítők esetmegbeszélése Időpont: 2016. szeptember 6. kedd, 9 óra Vezeti: Strommer Pálné Helyszín: Hatvani Segítő Szolgálat Hatvan, Balassi B.u. 16. Nővérszálló 1. emelet Stresszoldó csoportfoglalkozás 2/1 : Időpont: Olvass tovább...

Alapszervezetek

Gégeműtött betegek klubja – ezévi utolsó foglalkozás Miskolcon

2018. év (utolsó) Gégeműtött betegek klubjának foglalkozása Ma a klubtagok többsége élete párjával (aki egészséges) jött a foglalkozásra, hogy megünnepeljék a név- és születésnapokat (ez utóbbiból kettőt is: a valódit és a műtét évfordulóját, hatalmas Olvass tovább...