A március 24-ei HER2 Klubban dr. Valtinyi Dorottya mutatta be az emlőrákok különféle molekuláris altípusait és ezek legújabb hazai gyógyszeres kezelési lehetőségeit. Bálint Ádám az emlőszűrésben ma már szintén alkalmazható CT-lézer-mammográfiáról beszélt, Antal Emese pedig a daganatos betegek táplálkozásának alapelveit ismertette.

Milyen molekuláris altípusai vannak az emlődaganatoknak és hogyan kezelhetőek ezek?

Dr. Valtinyi Dorottya, a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházának belgyógyász-onkológusa arról beszélt, hogy mik a legújabb fejlesztések az emlőrák gyógyszeres terápiájában és a betegség diagnosztikájában. Ma már jól tudjuk, hogy az emlőrák – a többi daganattípushoz hasonlóan – nem egy egységes kórkép, hanem többféle típusa létezik. Szövettanilag ugyan már eddig is több csoportra osztották a betegséget, újdonság azonban, hogy a tumorokat immár az úgynevezett génexpressziós profiljuk alapján is fel lehet osztani. (A génexpressziós profil azt mutatja meg, hogy egy-egy daganatban egy adott időpillanatban mely gének fejeződnek ki, vagyis mely génekről íródnak át fehérjék és más molekulák.)

A génexpressziós profil alapján négy fő molekuláris altípusba sorolhatóak be az emlődaganatok:

  • Luminális A (ER+ és alacsony grádusú)
  • Luminális B (ER+ és gyakran magas grádusú)
  • Háromszorosan negatív/bazális szerű (ER-, PR- és HER2-)
  • HER2+

Valtinyi doktornő a fenti videóban teljes egészében is megtekinthető előadásában mind a négy molekuláris altípus tulajdonságait részletesen kifejtette, és elmondta azt is, hogy melyik típusra milyen daganatellenes kezelések érhetőek el jelenleg Magyarországon.

(Az emlőrák molekuláris altípusairól angol nyelven a Wikipedia szócikkében is több további információ olvasható: Breast cancer classification/Molecular subtype)

Hogyan működik a CT-lézer-mammográfia?

Bálint Ádám, a MeDoc Egészségközpont vezetője előadásában a CT-lézer-mammográfiát mutatta be: ez nem a hagyományos, röntgensugarakkal végzett mammográfiás vizsgálat, hanem lézeres technológia segítségével teszi láthatóvá az esetleges elváltozásokat:

Hogyan táplálkozzon egy daganatos beteg?

Antal Emese dietetikus – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének jelenlegi főtitkára – az egészséges életmód fontosságáról és a daganatos betegek táplálkozásáról beszélt:

Támogassa Ön is adója 1%-ával a Magyar Rákellenes Liga munkáját!

A tavaszi HER2 betegklub utolsó előadásában a 37 éves Czinke Krisztina beszélt arról, hogy méhnyakrák-diagnózisát követően miként került kapcsolatba a Magyar Rákellenes Liga hatvani alapszervezetének vezetőjével, Lazányi Jánosné Magdikával. Krisztinánál másfél évvel ezelőtt került felismerésre a méhnyakrák nyirokcsomó-áttétes típusa, és mivel a kezelése eddig sikeresnek bizonyult, örömmel vállalta, hogy idén ő legyen a Liga 1%-os kampányfilmjének arca.

Kategóriák: Események

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Tanszergyűjtés Debrecenben

A Debreceni Segítő Szolgálat és Alapszervezet beszámolója A Karitatív Testület meghirdette tanszergyűjtő akcióját 2021. augusztus 2-22-ig három áruházban. Augusztus 2-án a Tescóban 6 fő, az Intersparban 4 fő önkéntesünk szórólapozással, adományok átvételével segítette az akciót. Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nőnapi ünnepség a Hatvani Alapszervezetben

2017. március 9-én tartottuk a Grassalkovich Művelődési Házban nőnapi ünnepségünket. Színes műsorral köszöntöttük kedves vendégeinket. Divatbemutatónkon szebbnél szebb ruhákat öltöttek fel lányaink és boldogságtól sugárzó arccal vonultak fel a vörös szőnyegen. Vidám, szép délutánt töltöttünk együtt Olvass tovább...

Alapszervezetek

Láthatatlan vacsora

A Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezete meghívást kapott a “Láthatatlan vacsora”című rendezvényre, melyet az ALTERNATÍVA KOMPLEX SZOLGÁLTATÓ EGYESÜLET szervezett. A Szekszárdi Alapszervezetet 3 fő: Hovorkáné Zadrazilova Vendulka, Borda Károly és Szikla József képviselte. A szervező Olvass tovább...