Beszámoló a Nemzeti Rákellenes Napról

Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene!

 

E szlogen jegyében rendeztük meg a Nemzeti Rákellenes Napot az Egészségügyi Államtitkárság épületének VIII. emeleti nagytermében.

Az idei Nemzeti Rákellenes Nap két fő témája az Európai Rákellenes Kódex és a védőnői méhnyakszűrés volt.

Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a köszöntője után az Európai Rákellenes Kódexről beszélt, amelyet a WHO ajánlása alapján, magyar kiegészítésekkel készítettünk el. Az ÁNTSZ és a Liga közös közleményt adott ki a Nemzeti Rákellenes Kódexről és egy könyvjelző is készült róla. Sosem lehet elégszer elmondani, hogy mi is tehetünk a rák kialakulása ellen és hogy mit tehetünk, abban segíthet ez a kódex.

 

kodex.indd kodex.indd

 

A védőnői méhnyakszűrés blokkban először Dr. Budai András, az ÁNTSZ-OTH Országos Szűrési Koordinációs Osztályának vezetője adott történelmi áttekintést a méhnyakszűrésről.

 

Ezt követően Fehér Erika országos védőnő, az ÁNTSZ-OTH Védőnői Szakmai Irányítási Osztály szűrési vezetője számolt be a védőnői méhnyakszűrés országos tapasztalatairól.

 

Még mindig a védőnői méhnyakszűrésnél maradva Tóth Tímea területi védőnő beszélt a területi tapasztalatokról.

 

Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke érintettként számolt be arról, hogy látja a méhnyakszűrés helyzetét Magyarországon.

 

A szünet után a Magyar Rákellenes Liga 12 alapszervezetének (Apc, Borsodnádasd, Debrecen, Eger, Encs, Gyöngyös, Hatvan, Miskolc, Pusztaszabolcs, Salgótarján, Siófok, Szombathely) vezetőségi tagja számolt be a Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene szlogen jegyében szervezett programjáról.

Az év onkológusa – az én orvosom pályázaton az idén két orvos nyerte el a Dr. Dollinger Gyula emlékérmet. Dr. Ágoston Péter – az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás osztályának főorvosa és dr. Deme Dániel, a Salgótarján Szent Lázár Megyei Kórház adjunktusa.

 

A „Tudj többet a rákról, tegyél többet ellene!” országos internetes vetélkedőn első helyezést elért kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola Antinikotinok csapatának tagjai személyesen vehették át a győztesnek járó oklevelet és ajándékutalványt.

A Nemzeti Rákellenes Napot az előadások között az Újjászületés Rehabilitációs Alapítvány Táncklub produkciói színesítették.

Kategóriák: Események

Kapcsolódó bejegyzések

Események

AVON – Egy séta az életért, egy nap az egészségért

Jöjjön el június 6-án egy közös sétára mellrák ellen!

Alapszervezetek

Évzáró adventi rendezvény Salgótarjánban

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete 2018. december 11-én a Megyeháza Éttermében tartotta adventi ünnepi rendezvényét, amelyen a tagságból százan vettek részt. „A hit gyertyája után már meggyújtottuk a remény gyertyáján is a lángot. Ebben Olvass tovább...

Alapszervezetek

Diakóniai délután Miskolcon a gégeműtött betegek karácsonyi műsorával

2019-12-02 Helyszín: Miskolc-Belvárosi Református Egyházközösség Nyilas Misi Ház Időpont: 2019.11.29-én 16.00 óra Az áhítatot követően, a Magyar Rákellenes Liga miskolci gégeműtőtt betegei mutatkoztak be karácsonyi műsorukkal (verssel, énekkel). A rendezvény szeretetvendégséggel zárult (beszélgetéssel, teázással, finom Olvass tovább...