183 fő vett részt a szűréseken

„Szűrések a IV. Salgótarjáni Városi Sportos Egészségnapon”

 

A Tarjáni Szabadidősport Klub vezetőjének, Félegyházi Évinek felkérésére 2015. március 7-én a Sportcsarnokban megrendezett IV. Városi Sportos Egészségnapon 8-13 óráig ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokat és tanácsadást szervezett a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete.

A szűréseket végző felkért szakemberek Dr Ottmár Piroska háziorvos, Dr Cseplák György bőrgyógyász főorvos, Dr Stadler Ivett fogorvos és Mihók Viktória pszichológus voltak, akiktőla megjelenteknek módjuk volt tanácsot is kérni egyéni egészségügyi problémáikra. Ezúton is köszönet önzetlen karitatív munkájukért.

A szűrések lebonyolításában a Liga önkéntesein kívül részt vettek a MIG Kanizsai Dorottya Egészségügyi Tagintézmény tanulói Pintér Zsuzsanna szakmai tanár vezetésével, akik aktív közösségi munkájukkal ezúttal is nagyban hozzájárultak a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához.  

A szűrésekre 183-an regisztráltak, Lehetőség volt testsúly, haskörfogat, BMI, vérnyomás, vércukor, koleszterin mérésre, PSA teszt vizsgálatra, szájüregi szűrésre, anyajegy szűrésre, belgyógyászati, dietetikai, pszichológiai tanácsadásra.

A mért értékek a számok tükrében:,

           

Szájüregi szűrés                                    52

Melanoma szűrés:                                 52

PSA teszt:                                             50 fő            (1 pozitív 2 kétes)

Vércukor szűrés:                                156 fő            (19 % magas érték)

Koleszterin szűrés:                             110 fő            (17 % magas érték)

BMI:                                                   38% enyhén túlsúlyos, 18% túlsúlyos

RR:                                                     22% magas vérnyomás érték           

A rendezvény alatt az egészséges életmóddal és bizonyos krónikus betegségek kezelésével és a daganatos betegségek kockázati tényezőinek csökkentésével kapcsolatos szakmai ajánlásokat tartalmazó szóróanyagot kínálták a megjelenteknek a Liga önkéntesei.

A rendezvényen megjelent férfiak arányából (28%) még mindig az látható, hogy a férfiak sokkal passzívabbak, a nők inkább egészségtudatosabbak. Remélhetőleg ez az arány változni fog, hiszen mind a szív-érrendszeri, mind a daganatos megbetegedések tünetmentes állapotban, idejében felfedezve sokkal inkább kezelhetők és tünetmentessé tehetők. Ezen a téren még van mit tenni.

Meridián Klubunk tagjai a szűrések befejezése után Bablenáné Kovács Márti vezetésével bemutatták a többi sportprogramhoz kapcsolódva a Meridián 3-1-2 testi-lelki kondicionáló tornát, amelyen népes érdeklő vett részt.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Salgótarján: Egészség kisfilmek – Szűrések

A riportfilm az E-GÉSZSÉG- Innovatív megoldásokkal Nógrád megye munkaképességéért című projekt keretén belül készült, annak érdekében, hogy a lakosság egészségtudatossága fejlődjön és ezáltal foglalkoztathatósága is nagyobb esélyt kapjon. A film a szűrések fontosságát támasztja alá: Olvass tovább...