Melanoma szűréssel egybekötött eredményhirdetést szervezett a Magyar Rákellenes Liga Siófoki Alapszervezete

Kár lenne ha rák lenne 

A Magyar Rákellenes Liga siófoki alapszervezete Siófok három középiskolájában szervezte meg márciusban a Kár lenne ha rák lenne című rajzpályázatot. A Nemzetközi Rákellenes Liga 2014. évi szlogenjéről elnevezett pályázatra 70 darab rajz érkezett.


A rajzok kiállítására április 4-én, az eredményhirdetésre egy melanoma szűréssel egybekötve április 8-án került sor a Perczel Mór Gimnáziumban.
A fiatalok körében a melanoma, azaz a bőrrák a leggyakoribb fajta daganatos megbetegedés. Magyarországon évente közel 2000 új esetet diagnosztizálnak. Bár időben felismerve gyógyítható, szomorú statisztikai adat, hogy hazánkban több száz ember hal meg bőrrákban évente, mert későn fordul orvoshoz. A melanoma festéksejtes rosszindulatú bőrdaganat, amely bármely testtájon kialakulhat az ép bőrön. Figyelmeztetőek lehetnek a kialakult anyajegyek változásai, fontos kockázati tényezője lehet a hirtelen, hólyagos leégést eredményező napozás és a rendszeres szolárium használat. Bizonyos külső jegyek, például a világos bőr-, haj- vagy szemszín, a szeplők is meghatározzák a betegségre való hajlamot. Nagyon fontos a bőrgyógyászati ellenőrzés, mivel kezelés nélkül a melanoma gyorsan terjed, megtámadhatja a nyirokcsomókat és a belső szerveket. Korai stádiumban sebészeti kimetszéssel jól gyógyítható. A nyári időszakban különösen figyelniük kell magukra a fiataloknak. A Balaton partján élők még nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen könnyen eljuthatnak a strandra, így fontos, hogy nagy figyelmet fordítsanak a napozás veszélyeire.
A Magyar Rákellenes Liga siófoki alapszervezetének elnöke, Csohánné dr. Kovács Anna által a bőrrákról szóló tájékoztató előadást, illetve a rajzpályázat eredményhirdetését követően a siófoki gimnázium orvosi szobájában dr. Pupp Antónia bőrgyógyász főorvosnő várta a jelentkezőket az ingyenes melenoma szűrésre.

Milei Barbara

 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Tégy az egészségedért!

Felvilágosítás az egészséges életmódról a Toyota Díjugratón          

Egyéb

Movember mozgalom

A férfiak egészségéért és a prosztatarák   ellen idén már ötödik alkalommal csatlakoznak önkéntesek a nemzetközi Movember-mozgalomhoz. A bajuszhuszárok 2013-ban is a prosztatarák ellen harcolnak ékes arcszőrzetükkel.