Tudjunk meg többet róla, tegyünk meg többet ellene!Mit tehet egy 7-8. osztályos tanuló azért, hogy egészséges felnőtt váljék belőle?

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Salgótarjáni Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete Tudjunk meg többet róla, tegyünk meg többet ellene!címmel vetélkedőt szervezett az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói számára a Rák Világnap alkalmából 2014. március 21-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. A verseny célja a tanulók egészségtudatos magatartásának fejlesztése, az egészséges életmód rákmegelőző hatásának tudatosítása volt, a Magyar Rákellenes Ligának a Rák Világnapon kiadott, a 2014 évre vonatkozó kiemelt egészségfejlesztési program jelmondatával: „Kár lenne, ha rák lenne szlogennel”.

A vetélkedőre a kezdő feladat csapatonként egy esszé megírása volt:”Mit tudsz tenni, hogy egészséges felnőtt váljon belőled” címmel. Az írásbeli tudáspróba teszt kérdései a kibővített Európai Rákellenes Kódex pontjainak témáit érintették és gyakorlati feladatot is kaptak a tanulók.

A megelőzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hangzott el a levezető elnök bevezetőjében.

Igaz ez minden betegségre, de a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre különösen. Tehetünk

 ellene, a kockázati tényezők csökkentésével, a figyelmeztető jelekre való odafigyeléssel, a rendszeres önvizsgálattal és a szűréseken való részvétellel.

A tanulók nagyon jól teljesítették a feladatokat, a verseny kiegyenlített volt. Amint az  eredményhirdetés és jutalmazás előtti összefoglalóban elhangzott, A legnagyobb haszna a rendezvénynek remélhetően az lesz, hogy a vetélkedésben részt vevő fiatalokban tudatosodott, hogy nem vagyunk tehetetlenek a rákkal szemben, de élnünk kell az egészségtudatos életmód előírásaival és az önvizsgálat és a szűrések rendszeres igénybevételével.

És ha ezt az üzenetet továbbadják a családjukban, iskolájukban, ahogy ezt kértük tőlük,akkor még hasznosabb volt a rendezvény.  A legjobb 3 csapat:

I. hely: a Beszterce Ltp-i Tagiskola „ÉSZ-BOOK”

II. hely: II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola „Százszorszép”

III. helyezett az Etesi Általános Iskola „Etesi Csajok” csapata lett.

A nyertesek oklevelet és ajándékcsomagot kaptak.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

2020. márciusi programajánló

A járványügyi helyzetnek megfelelően minden programunk elmarad! Ébredés filmklub „Árvák hercege” 2 Oscar-díjas film Időpont: március 2. (hétfő) 15:00 Helyszín: OOI- Tükörterem Jelentkezés: Antal Magdi, 321-7445, 06-20-337-4637, rakasz@rakliga.hu Ringató Szeretet gyengédség, mely életre kelti testünk Olvass tovább...

Alapszervezetek

10 éves a Gyöngyösi Alapszervezet

Taggyűlés és születésnapi ünnepség – 2022. 11. 07. Alapszervezetünk megalakulásának 10. évfordulója alkalmából születésnapi ünnepséget szerveztünk 2022. november 7-én, hétfőn, a szokásos havi taggyűlésünkkel egybekötve. A program első részében megtartottuk a november havi taggyűlésünket, ahol Olvass tovább...

Alapszervezetek

Nemzedékek találkozója Ózdon

Nemzedékek találkozója, Idősek – fiatalok együtt. Alapszervezetünk részéről 8-an mentünk Ózdra, a Széchenyi István Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjaihoz, hogy a Borsodnádasdon hagyományos Molnárkalács sütéssel megismertessük a fiatalokat, és meg is tanítsuk őket a sütésére. Az Olvass tovább...