Január 20-án Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus vezetésével finom ételeket főztek a főzőklub tagjai. A receptek alapján mi is elkészíthetjük a finomságokat.

Receptek

Főzzünk, de okosan – Főzőklub

2014. január 20

Burgonya-krémleves nyers levesbetéttel

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg burgonya, egy nagy pohár joghurt, mustár
só, vegamix, kurkuma, őrölt gyömbér, őrölt köménymag, őrölt bors, babérlevél
Tetszés szerint: sárgarépa, cékla, póréhagyma, lilahagyma, snidling
ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított és felkockázott burgonyát kb. dupla mennyiségű vízben feltesszük főni. Natúr vegamixszel, mokkáskanálnyi kurkumával, ugyanennyi őrölt gyömbérrel, őrölt fűszerköménnyel, kevés őrölt borssal, sóval és 4-5 db babérlevéllel ízesítjük.
Mikor megfőtt a burgonya, kiszedjük a babérleveleket, a levest összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, és egy evőkanál mustárt. Tálaláskor a tányérokba halmozunk az alábbi zöldségekből.
Nyers levesbetét: reszelt répa, reszelt cékla, nagyon vékony karikákra vágott póréhagyma, vagy lila hagyma, vagy snidling.


Mennyei burgonyás galuska
Hozzávalók 4 főre:

40 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 1 db tojás, 30 dkg gomba, 40 dkg vöröshagyma,
2 dl tej, 3 dl tejföl, 8 dkg sajt, 15 dkg bacon, libazsír, 2 evőkanál liszt
só, fokhagyma, majoránna, őrölt bors, vegamix, petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉSE:
A megtisztított, megmosott burgonyát lereszeljük és a liszttel, a tojás sárgájával és kellő mennyiségű vízzel sűrű galuskatésztát készítünk. Forró sós vízben a galuskákat kifőzzük.
A zsiradékkal „bemaszatolunk” egy teflonserpenyőt, beletesszük a négyfelé, majd vékony szeletekre vágott hagymát, és lepirítjuk. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát, a fűszereket (só, fokhagyma, majoránna, őrölt bors, vegamix), és állandó kevergetés mellett megpároljuk. Hozzákeverjük a 2 evőkanál lisztet, átpirítjuk, majd felöntjük a tejjel kikevert tejföllel, és állandó keverés mellett besűrítjük. Még forrón belekeverjük a reszelt sajtot, és a kisült baconkockákat.
A galuskára halmozzuk a mártást, és megszórjuk vágott petrezselyemzölddel.

Zelleres káposztasaláta
Hozzávalók 4 főre:

30 dkg alma, 20 dkg zeller, 15 dkg fejes káposzta, 15 dkg csemegekukorica (konzerv), 5 dkg dióbél, 3 dl joghurt
só, őrölt köménymag, őrölt bors, zellerlevél, mustár, citromlé
ELKÉSZÍTÉSE:
Az almát héjastól, valamint a megtisztított zellert és a káposztát vékony csíkokra vágjuk. Ha a kukorica nem konzerv, akkor puhára pároljuk. A diót nagyon apróra összetörjük (zacskóban), és lepirítjuk.
A joghurtot beízesítjük (só, őrölt köménymag, őrölt bors, mustár, citromlé), majd belekeverjük a pirított diót.
Az almás zöldségmixet összekeverjük az öntettel, és a tetejét megszórjuk vágott zellerlevéllel.

Kókuszos-sárgarépás sütemény
Hozzávalók:
45 dkg alma, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg kókuszreszelék, 5 dkg dió,
5 dkg mazsola, 4 db tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna
ELKÉSZÍTÉSE:
A sárgarépát a kis lyukú reszelőn lereszeljük, az almát a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat megmossuk, külön edénybe ütjük a fehérjét és a sárgáját. A tojás sárgáihoz keverjük az almát, sárgarépát, kókuszreszeléket, az apróra tört diót, mazsolát, szódabikarbónát. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a masszához.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe töltjük, előmelegített sütőben 150 – 180 C-on sütjük.

Kukorica pástétom
Hozzávalók:
Mirelit csemegekukorica, extra szűz olívaolaj (hogy turmixolható legyen a kukorica), szárított petrezselyem, só
ELKÉSZÍTÉSE:
A hozzávalókat turmixgépben pépesítjük. A bátrabbak őrölt chili-paprikát is tehetnek bele. Finom pástétomot kapunk, amely jól helyettesíti pl.: a vajat.






Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

ÖKUMENIKUS BIBLIAKÖR

“Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek.” ( Mt 11,28)          Vedd és olvasd! Kérdések és válaszok a Bibliában Kedves Betegek, Hozzátartozók! Szeretettel várunk minden Olvass tovább...

Egyéb

Majális és civil sokadalom

A menü: Bográcsgulyás és finom sütik