„Oszlassuk el a tévhiteket a rákról!” volt a mottója az idei Nemzeti Rákellenes Lilágnapi rendezvényünknek, amelyet április 10. tartott a Magyar Rákellenes Liga az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Közel kétszáz vendég, többségében egyesületünk tagsága az ország számos településéről és a fővárosból hallgatta végig az előadásokat, az Alapszervezetek beszámolóit és köszöntötték az új Dollinger Gyula emlékéremmel kitüntetett dr. Dank Magdolnát.


Prof. dr. Simon Tamás elnök, Magyar Rákellenes Liga bevezetője után, Betegek és a klinikai kutatók együttműködése a daganatellenes gyógyszerek fejlesztésében címmel
Prof. dr. Kerpel-Fronius Sándor egyetemi tanár (SE Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet) előadását hallgathattuk meg.
Készült egy országos átfogó felmérés a Liga Alapszervezeteinek segítségével: „Oszlassuk el a tévhiteket a rákról!”címmel. A beérkezett és részben feldolgozott kérdőíveket Csernai Eszter Liga önkéntese összesítette és dolgozta fel egy beszámolóban., amelyet ez alkalommal ismertetett meg a hallgatósággal.
Fiatalokat is fenyegeti a rák! – Prof. dr. Simon Tamás Magyar Rákellenes Liga elnökének az előadásával folytatódott a program.
Dr. Papp Károly a Nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Szülészet- Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvos „ A rák, mely védőoltással megelőzhető (méhnyakrák prevenció)” témakörében tartott előadást a különösen érdekes kérdésben.
A itt felsorolt előadásokat a cikk végén letölthető formában is megtalálhatják.


Ezután került sor „Az év onkológusa-az én orvosom 2013” díj átadása.
Ebben az évben is meghirdette a Liga, hogy a betegek történeteikkel szavazhatnak egy-egy orvosra, akik különösen nagy emberségről tettek tanúbizonyságot munkájuk során.
A Dollinger emlékérmet 2013-ban dr. Dank Magdolna kapta, aki meleg szavakkal köszönte meg az elismerést.
Sok szeretettel Gratulálunk ez úton is.


Gondolatok a dr. Dank Magda docens asszonyra érkezett pályázatokból, amelyek magukért beszélnek:
– Dr. Dank Magdolna azonnal hihetetlen elszántsággal, nagy tudással megalapozott emberséggel segített át a kezdeti kétségbeesés időszakán. igazi nőtársam volt a kezdeti rettegés óráiban. Pontosan elmondott mindent, ami rám várt ebben a közdelemben, minden percben éreztem, hogy a legjobb kezekben vagyok. A pillantásából áradt a meleg együttérző magabiztosság… Felkészített műtéteim sorozataira és azokat követő kezelésekre… Látható az általa vezetett klinika minden dolgozóján, hogy mindenki az ő betegcentrikus szellemében folytatja munkáját.


– A Pink Bolero önsegítő egyesület ez emlőrák ellen minden érintett hölgynek igyekszik segítségére lenni minden olyan kérdésben, ami a betegség során felmerülhet.

– Bármikor fordulhatok hozzá akár telefonon, akár SMS-ben mindig rendelkezésemre áll. Amikor éppen kemoterápián vagyok, rendszeresen bejön hozzám és beszélget velem.

– Felhívja a figyelmet, hogy rendszeresen vegyenek részt a további megfigyeléseken, vizsgálatokon

– Évek óta részt vesz orvos-beteg találkozókon, egészségnapokon, megpróbál válaszolni minden kérdésre, ha kell, vigasztal, ha kell, tanácsot ad, mindenkit meghallgat

– A komoly tanácsok mellett könnyebb, praktikus tanácsokat is adott, életmódi, életvezetési praktikákat, amelyekkel többször is megmosolyogtatott, megnevettetett mindenkit. Ha kell, segít a betegnek műtét után a megfelelő protézis kiválasztásában, de életvezetési, öltözködési, étkezési tanácsokat is ad.

– A találkozók során felkészített a kezeléseket követő lehetséges elváltozásokra és tette ezt minden területre kiterjedően, őszintén, világos információt adva

– Többek között javaslatára kezdtem el vereseket tanulni a memóriavesztés megelőzésére

– … akkora optimizmust öntött belém, hogy személy szerint úgy jöttem ki az előadásáról, „mi nekem egy mellrák, simán legyőzöm!”

– … számára nincs tabu. Neki minden kérdés feltehető és egyértelmű, egyenes és őszinte válaszra számíthat a kérdező

– Számomra rendkívül nagy biztonságot és erőt nyújt az Ő személye, aki nemcsak a testemet gyógyítja, de még az ember lelkére is odafigyel


Gratulálunk azoknak az orvosoknak is, akik a pályázaton további szavazatokat kaptak!
Dr. Deák Beáta, Országos Onkológiai Intézet
Dr. Ganofszky Erna, Országos Onkológiai Intézet
Dr. Hoffmann Erzsébet, Szekszárdi Onkológiai Szakrendelő
Dr. Horváth Zsolt, Országos Onkológiai Intézet
Dr. Mátrai Zoltán, Országos Onkológiai Intézet
Dr. Schneider Tamás, Országos Onkológiai Intézet
Dr. Sulyok Zoltán, Országos Onkológiai Intézet
Dr. Szakács Gábor, B.A.Z. Megyei Kórház Fül-Orr-Gégeosztály
Dr. Szondy Klára, SE Pulmonológiai Klinika
Prof. dr. Tóth László, Országos Onkológiai Intézet


Az ünnepi pillanatok után a rendezvény az Alapszervezetek beszámolóival folytatódott.
Ebben elmondták az előadók, hogy az adott Alapszervezetnél február 4. és április 10. közötti milyen programjakkal hívták fel a helyi közösségek figyelmét a megadott témakörre. Ez a témakör nem volt más, mint a Rák Világnapján meghirdetet szlogen: „Oszlassuk el a tévhiteket a rákról!” Nagyon sokan kimagasló, komoly nagy rendezvényekkel juttatták el az üzenetet a lakossághoz: A rák diagnózis nem egyenlő a halálos ítélettel.
Más alapszervezetek, a helyi lehetőségeknek megfelelően, kisebb, de tartalmas felvilágosító munkával segítették tagjaik és a lakosság ismereteinek bővítését.
Köszönet illeti az Alapszervezeteket azért a hallatlan nagy munkáért is, amellyel hozzájárultak a felmérés sikeres végrehajtásához.
A beszámolók után Prof. dr. Simon Tamás elnök a vendégek figyelmébe ajánlotta Siddhartra Mukherjee: Betegségek betegsége – mindent a rákról című könyvét, mert úgy gondolja, hogy túlzásoktól mentes, reális és átfogó képet ad a betegségtől.


A rendezvényt a Siófoki Alapszervezet Meridián torna bemutatója zárta, amely könnyen megtanulható, és naponta elvégezve segít egészségünk megőrzésében. A tornába a közönség is lelkesen bekapcsolódott.

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

A Liga Hatvani Segítő Szolgálatának és Alapszervezetének márciusi programjai

Nőnapi ünnepség, Filmklub, Orvos-beteg találkozó. Várunk minden érdeklődőt rendezvényeinkre!

Egyéb

MRL etikai kódexe

Magyar Rákellenes Liga etikai kódexe

Egyéb

Hatvan – Kreatív klubfoglalkozás 3.

Időpont: 2017. szeptember 13. 14 óra Helyszín: Segítő Szolgálat Hatvan, Balassi B.u.16. Nővérszálló 1. em. Vezeti: Poórné Mike Éva kézműves Poórné Mike Éva vezetésével, irányításával a mai napon szép őszi ajtódíszt készítettünk. Könnyen elsajátítható volt a Olvass tovább...