Idén, 2013-ban ünnepli öt éves fennállását a Magyar Rákellenes Liga Hajdúszoboszlói Alapszervezete.
Mottónk: A rák legyőzése nemcsak orvosi feladat, hanem mindannyiunk közös ügye!


Az alakuló ülés 2007.május 29-én volt, ahol létre jött a MRL Észak-Alföldi Regionális Központ Hajdúszoboszlói szervezete. A későbbi átszervezés eredményeként, a régió központok helyett 2008. november 27-én alakultunk át Alapszervezetté, amelynek a taglétszáma jelenleg 72 fő.


Az alapszervezet követi azokat az irányelveket és célkitűzéseket melyeket a Liga képvisel.
Feladataink:
E–egészségnevelés: a lakosság és az iskolai egészségnevelést fontosnak tartjuk. Előadásokkal felhívjuk a figyelmet az egészségmegőrzésének lehetőségeire.
T–tudatformálás: tudatosítani, hogy az egészség megtartása és karban tartása minden ember személyes felelőssége.
I–ismeretterjesztés: szakemberek (szakorvos, onkológus, lelkész, dietetikus, gyógyszerész, pszichológus, sebész) által megtartott előadásokon, különböző lakosságot érdeklő témákban nyílt napokat, interaktív előadásokat, egészségnapokat szerveztünk.


Programjaink:

FAKANÁLKLUB
Dietetikus irányításával szervezzük meg a klubfoglalkozásainkat. Főbb témák, amelyek köré csoportosítottuk a programokat: az egészséges ember, a daganatos beteg, a túlsúlyos felnőtt, az elhízott gyerek és az oszteoporósis voltak. Több ízben főztünk végig több fogásból álló ételsort és ehhez kapcsolódóan meghallgathattuk a dietetikus előadását az adott témáról.

FOGYI KLUB 50+ programot hirdettünk az alapszervezet tagjainak.
Gyakorlatban is szerettük volna megmutatni, hogyan lehet és kell csinálni a testsúly csökkentést úgy, hogy az ne legyen „önsanyargatás”. A programot szakorvos, dietetikus és nordic walking oktató irányította.
                                          
NORDIC WALKING KLUB
Az új mozgásforma bevezetése és az alaptechnika bemutatása, megtanulása és begyakorlása volt a cél. Népszerűsítjük a mozgás egészségmegtartó közösségfejlesztő erejét.

VÁROSI EGÉSZSÉGNAP
A város lakosságának biztosítottunk ingyenes mérési lehetőségeket (RR, vércukor, koleszterin
testsúly, testzsír, testtömeg index). Ingyenes szűrést (hallás, anyajegy, prosztata). Ingyenes előadásokat hallhattak különböző rákos betegséggel kapcsolatos témákban.

RÓZSASZIN EGÉSZSÉGNAPI PROGRAMOK – SÉTA A MELLRÁK ELLEN
Részt veszünk a Budapesti és Debreceni rendezvényeken. Hajdúszoboszlón is minden évben kiemelt esemény a mellrák elleni küzdelemnek ez a formája. „Rózsaszín szalagüzenetek” gyűjtöttünk a Budapesti Lánchídi rendezvényhez, előadásokat hallgattunk. Egészséges ételek bemutatásával, sokszínű programok összeállításával igyekezünk felhívni a figyelmet a szűrések fontosságára.
                                                              

                                                        

ISKOLAI FELVILÁGOSÍTÓ PROGRAMOK (HPV AIDS) ÉS VETÉLKEDŐK SZERVEZÉSE
Fontosnak tartjuk az iskolai egészségnevelést és felvilágosítást, ezért több ízben szerveztünk ilyen programot általános-, és középiskolákban. Anonim kérdőíves felmérést is végeztünk szokásaikról. Az alkohol és a rák összefüggéseit vizsgálva, bemutattuk káros következményeket, hosszú-, és rövidtávon.

FOGADÓÓRÁT tartunk heti rendszerességgel. Ingyenes betegtájékoztató fűzetek, kiadványok, könyvek kölcsönözhetők a rákbetegségről minden érdeklődőnek, továbbá a Rák Volt magazin példányai is olvashatóak.
Fogadó óra: minden kedden 10.00-12.00 óra között, a Járóbeteg-ellátó Centrum I em. 224. szobában.

HÍRLEVÉL formájában havi rendszerességgel kapnak tájékoztatást az alapszervezet tagjai a programokról, aktuális megoldandó feladatokról.

RENDEZVÉNYEINKRŐL a Járóbeteg-ellátó Centrumban működő zártláncú információs rendszeren keresztül tájékoztatjuk tagjainkat és a város lakosságát.

Az alapszervezet kapcsolatai széleskörűek. Állami szervekkel együttműködünk, munka kapcsolatba állunk. Munkánkat segítették és segítik Hajdúszoboszló Város Önkormányzat Szociális Egészségügyi Bizottsága, Járóbeteg-ellátó Centrum, ANTSZ, Városi Művelődési Központ, Általános Iskolák és Középiskolák igazgatói is. Szakorvos, onkológus, gyógyszerész, dietetikus, sebész, pszichológus lelkész és a védőnői hálózat támogató munkájára is számíthattunk.

MÉDIATÁMOGATÁST is kaptunk programjaink népszerűsítésére a helyi városi lapban, TV-ben beharangozó riportok interjúk formájában.
Programjaink rendezvényeink ingyenesen bárki számára látogathatók!

Miklós Jánosné
elnök

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Alapszervezetek

ANGYALFÖLDI ALAPSZERVEZET APCI ALAPSZERVEZET BERETTYÓÚJFALUI ALAPSZERVEZET BÉLAPÁTFALVI ALAPSZERVEZET BORSODNÁDASDI ALAPSZERVEZET CELLDÖMÖLKI ALAPSZERVEZET CSURGÓI ALAPSZERVEZET DEBRECENI ALAPSZERVEZET ÉS SEGÍTŐ SZOLGÁLAT EDELÉNYI ALAPSZERVEZET EGRI ALAPSZERVEZET ELEKI ALAPSZERVEZET ENCSI ALAPSZERVEZET FERENCVÁROSI ALAPSZERVEZET GYÖNGYÖSI ALAPSZERVEZET HAJDÚSZOBOSZLÓI ALAPSZERVEZET HATVANI ALAPSZERVEZET Olvass tovább...

Egyéb

Kék Golyó koncert 27.

A Magyar Rákellenes Liga és az Országos Onkológiai Intézet szervezésében szeretettel várunk a Zeneakadémia végzősei vonósnégyesének koncertjére 2017. szeptember 27-én, szerdán 15:00 órára. Ez a 27. koncertünk! Legyen a vendégünk, hallgassa velünk Purcell, Händel, Boccherini, Mozart, Csajkovszkij Olvass tovább...

Alapszervezetek

Majális a Dolinkában

A gyönyörű természeti fekvésű Dolinkában lebonyolított Városi Majálison a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete aktívan részt vett. Sátrunkban 9 órától délig állapotfelmérésen, diabetes kockázati felmérésen és tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők, és indulhattak a Tarjáni Olvass tovább...