Orvos – beteg találkozó volt Hatvanban a dohányzás ártalmairól, szűrések fontosságáról, tüdőrák gyógyításáról, túlélési esélyeiről 2013. március 27-én.Meghívott vendégünk dr. Szabó Csilla, a Hatvani Tüdőgondozó főorvosa.

A tüdőrák is az alattomosan kifejlődő tumoros megbetegedések közé tartozik.
A korai stádium panaszmentes, az első intő jelek a rákos daganat fejlődése és gyógyíthatósága szempontjából későn jelentkeznek.
Csak a tüdőszűrés segíthet a betegség időben történő felfedezésében.
Korai stádiumban ugyanis a betegek operálhatósága és gyógyulási esélyei sokkal jobbak.

A hazai tüdőgondozó és rákszűrő hálózat jól kiépített és eredményesen működik, 40 éves kor után elmulasztani nem szabad a szűrést. Visszahívás esetén pedig feltétlenül vissza kell menni a tüdőgondozóba! A szűrésen felfedezett, de még teljesen panaszmentes betegek operálhatósága és ez által gyógyulási esélyei, sokkal jobbak, mint a tünetek nyomán felfedezett betegségek esetében, hangzott el orvos-beteg találkozónk előadójának, dr. Szabó Csilla főorvos asszonynak a bevezetőjében.
Magyarországon évente 10 000 tüdőrákos megbetegedés fordul elő, ebből 8000 meghalnak!
Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, de a foglalkozási ártalmak, a passzív dohányzás, a kémiai hatások is hozzájárulnak a kialakuláshoz, hangsúlyozni kell a szűrések fontosságát, és hogy ez rákfajta előzhető meg a legbiztosabban.
A tinik 20 százaléka dohányzik 14-15 éves korában!
A dohányzás káros hatása 20 év után jelentkezik.
A dohányzásról való leszokás nem a legkönnyebb életmódváltás egyike. Szükség lehet olyan szakemberekre, akik ebben segíthetnek, erre Hatvanban is van lehetőség.

Főorvos Asszony előadásához rengeteg kérdés kapcsolódik. A legfontosabb. Mi, akik már gyógyult betegek vagyunk, életünket megnyugodva, boldogan éljük, feledve minden rosszat, nyugodtan hátradőlhetünk, elfelejthetjük betegségünket? Döbbenten hallottuk válaszát. NEM! Mert a tüdőrákra általánosságban nem mondható el az, ami esetlegesen más betegségekre. Ez alattomosan és sajnos még 5-10, de akár több év után is nagyon lassan ugyan, de folyamatosan támadhat. Akár csontjainkban, sőt az agyban. Nem tehetünk semmit ennek megelőzése érdekében. A szokásos étrend és életmód változtatás ellenére, bizony nagyon kell figyelni, s a legfontosabb az évenkénti vizsgálatok sorozata. Csak így lehet idejében ismét lépni. A specialista, az onkológus, a sebész mindent megtesz értünk, de nekünk kell őket ennek érdekében felkeresni, nem fordítva.
A hívás ellenére sokan nem jelentkeznek. Miért is nem? BOLDOG VAGYOK, MEGGYÓGYULTAM, UGYAN MINEK ZAKLATNAK ENGEM? EL AKAROM VÉGRE FELEJTENI! Ez nagyon felelőtlen és helytelen magatartás, hiszen sajnos még 8-10 év után is szükség van a beteg onkológiai gondozására, egy pillanatig sem lehet ellazulni!

Következtetésünk az előadás után: igen, élünk és élni akarunk, megyünk, tesszük dolgunkat, ez minden. Néhány vizsgálat, ennek érdekében évente igazán semmiség. Ha mégis bekövetkezik ismét a baj, hát időben vagyunk.
Köszönjük e megerősítő, csodás előadást. Köszönjük, hogy vigyáznak ránk, köszönjük, hogy ha kell még akár háromszor is behívnak, s kezünket sosem engedik el. Aligha kell ennél többet mondanom.
A főorvos asszony nyomatékosan hangsúlyozta, hogy az immunrendszer erősítésére folyamatosan szükség van! Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldséget, pl.: aszalt szilvát (napi 1 szem), kelkáposztát, vörös áfonyát, kék szőlőt, kivit, céklát.

Köszönjük főorvos asszonynak fáradozását, hogy hosszú napja után eljött hozzánk erőt, hitet adva nekünk.
Várjuk, hívjuk továbbra is mindazokat a sorstársainkat, akik daganatos betegségből gyógyulnak, csatlakozzanak csoportunkhoz, mert együtt erősebbek vagyunk!

Lazányi Jánosné

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Majális – csapatépítés a Miskolci Alapszervezetnél

MRL Miskolc – 2018. május 1-én virsli helyett lángos “Elláéknál” (csapatépítés)

Egyéb

Kirándulások az egészség megőrzése érdekében

A Gellért-hegy és a kisnánai vár bevétele

Alapszervezetek

Hálalevél a Szekszárdi Alapszervezet elnökének

A Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet elnöke ünnepélyes keretek között vette át a Mentálhihiénés Műhely köszöneteként a 2017. évi „Élő Szeretet Embertársainknak” karácsonyi programon önzetlen részvételért a HÁLALEVÉL emléklapot.