Hajhullásról, alopéciáról akkor beszélünk, ha naponta 40-60 hajszálnál többet veszítünk. Kiváltó oka lehet számos állapot, betegség, mint pl. a pajzsmirigy, vese, hipofízis, hormonháztartás problémái, fogyókúrás gyógyszerek, helytelen diéta, egyoldalú táplálkozás, alacsony, vagy túl magas vitaminbevitel, rossz vérkeringés, vérnyomásprobléma, fogamzásgátló, véralvadásgátló gyógyszerek szedése, hosszantartó láz.

 

Daganatos megbetegedések esetén, a kemoterápia során ún. citosztatikumokat, sejtpusztító gyógyszereket alkalmaznak. Ezek elpusztítják a gyorsan és sűrűn osztódó daganatos sejteket, de nem kívánatos mellékhatásként az egészséges sejteket is, mint pl. a haj.

A hajhullás, kopaszodás nem azonos mértékű mindenkinél, függ attól, hogy a beteg milyen jellegű gyógyszert kap. Erről feltétlenül érdeklődjön kezelőorvosától a terápia megkezdése előtt! A hajvesztés függ a kezelés előtti hajmennyiségtől is, de a kezelést követően a haj minden esetben visszanő, gyakran sötétebb színű és sűrűbb, erősebb lesz.

Amennyiben várható a haj teljes elvesztése, érdemes elgondolkodni a kezelést megelőző hajvágáson. Ez sokszor kisebb megterhelést jelent lelkileg, mint a hirtelen, vagy fokozatos és állandó hajhullás, amellyel a kemoterápia alatt kell szembesülni.

A kezelőorvos szükség szerint parókát ír fel receptre, amely kiválasztásánál lehet törekedni az eredeti frizurához való hasonlóságra, de a merészebbek dönthetnek egy merőben más stílusú és színű paróka mellett is.

A paróka kiválasztásánál járjunk el körültekintően, szánjuk rá az időt, ha lehetséges, vigyük magunkkal családtagunkat, barátnőnket, aki segíthet a döntésben. Csak olyat válasszunk, amely teljes mértékben kényelmes, és tetszik, ne engedjünk az eladó rábeszélésének és siettetésének.

Csak szintetikus anyagból készült parókát válasszunk, ezek kezelése, tisztítása sokkal könnyebb és egyszerűbb, mint a valódi hajból készülteké.

Amennyiben nem szeretnénk parókát viselni, divatos és színes fejkendőkkel, turbánokkal, kalapokkal, sapkákkal védhetjük fejünket, amely a nyári napsütésben elengedhetetlenül szükséges.

Ne feledjük! Ez egy olyan átmeneti állapot, amelyet nehéz megélni, elviselni, de a kezelés végeztével minden esetben rendeződik!

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Szükségem van a hitre a gyógyuláshoz?!

A Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezeténél a hit erejéről beszélgethettek azok a vendégek, akik meghallgatták Gyuricza Zoltán teológus előadását. Köthető ez a téma február 11-éhez, a Betegek Világnapjához, amelyet II. János Pál pápa kezdeményezésére, 1993 Olvass tovább...

Egyéb

A legfontosabb szabályok a hazánkba Ukrajnából érkező betegek ellátásával kapcsolatban

A daganatos és egyéb krónikus betegekre különösen a friss kormányrendelet 6.§-ának b) pontja vonatkozik. 86/2022. (III. 7.) Korm. rendelet az ideiglenes védelemre jogosultként elismert személyekkel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról, továbbá a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, Olvass tovább...

Egyéb

Agydaganat

– Dr. Lövey József előadása az agydaganatról (letölthető ppt fájl)– Figyeljünk az agydaganatban szenvedőkre!– Dr. Vasváry Artúrné előadása a civilek szerepéről (letölthető ppt fájl)– Utazás a koponyám körül… – Agydaganatosok klubja