A Magyar Rákellenes Liga a Nemzetközi Rákellenes Unió (UICC) 2013. évi Rák Világnapra kiadott irányelvei alapján rendezvényt szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nagytermében „Oszlassuk el a tévhiteket” címmel. Az elhangzott előadások a cikk végén megtalálhatóak.

A rendezvény célja, a címéből jól kivehető, oszlassuk el a rengeteg tévhitet, amely a daganatos betegségcsoport körül kialakult. A valós értékelésekkel a helyükre kerüljenek a fogalmak, és ne riogassanak senkit és ne akadályozzák a rákmegelőző, időben felismerő, gyógyító és rehabilitáló munkát.
Prof. dr. Simon Tamás köszöntője után, Elnök Úr megtartotta nyitó előadását és kérte a Liga jelenlévő Alapszervezeteit, hogy a következő hónapok folyamán szervezzenek településeiken hasonló felvilágosító rendezvényeket és ezekről az áprilisi Nemzeti Rákellenes Napon számoljanak be.

Oszlassuk el a tévhiteket a rákról prof.dr. Simon Tamás letölthető pdf előadás

Ezután a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetéből „A foglalkozási eredetű rákos betegségek helyzete Magyarországon” címmel, Prof. dr. Cseh Károly, intézet igazgató egyetemi tanár tartott előadást.

Foglalkozási daganatok dr. Cseh Károly letölthető pdf előadás

Dr. Bíró Krisztina az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, „Tények és hiedelmek a C-vitaminnal kapcsolatban” címmel, világított rá téves elképzeléseinkre és a helyes alkalmazásra

C vitaminról dr. Bíró Krisztina letölthető pdf előadás

A szünet után Monspart Sarolta Országos Egészségfejlesztési Intézet osztályvezetője, nem csak vidám történeteivel, energikus megjelenésével tette emlékezetessé előadását, hanem pillanatok alatt megmozgatta az egész közönséget. Előadásának címe: A rendszeres mozgás szerepe a rákbetegség megelőzésében és a rákbetegek rehabilitálásában
 

A rendszeres testmozgás szerepe Monspart Sarolta letölthető pdf előadás

A következő előadó Dr. Csapi Bence, a Magyar Gyógyszerész Kamara vezetőségi tagja volt. „A gyógyszerész lehetőségei és felelőssége a daganatos betegek gyógyszerelésében” címmel beszélt arról is, hogy a gyógyszerészek helyzete megváltozott, már nemcsak az orvosi utasítások végrehajtói, mivel a betegek sokszor őket kérdezik először egy-egy új termék, esetleg étrendkiegészítő kapcsán.

A gyógyszerész lehetőségei és felelőssége dr. Csapi Bence letölthető pdf előadás

A Rák Világnapi rendezvény helyet adott egy oklevél átadásának is. Wiszberger Zsuzsának köszönte meg az Elnök Úr a hosszú évek át tartó áldozatkész munkáját, amellyel segítette a liga célkitűzéseinek megvalósítását.

A programot a Hatvani Alapszervezet „Az élet könnyebben könnyebb” tornaklubjának bemutatója zárta.

A világnapon elhangzott előadások anyagát itt letöltheti pdf formátumban.
 

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Kékgolyó koncertsorozat az Országos Onkológiai Intézetben – X.

2015. április 8-án (szerdán) 16 órakor várjuk a betegeket, orvosokat, ápolókat és az intézet valamennyi dolgozóját Kertesi Ingrid és növendékei dalestjére

Egyéb

Szűrések a Vásártéri Juniálison Salgótarjánban

A MRL Salgótarjáni Alapszervezet 2021.06.17-én szűrővizsgálatok végzésével vett részt a a Vásártéri Juniális rendezvényen. Kellemes, árnyas környezetben a felállított sátrainknál a meleg ellenére számos volt az érdeklődő. Voltak, akik csak szóbeli felvilágosítást kértek, de sokan Olvass tovább...

Egyéb

Rózsaszín séta Kabán

Mariannak fontos volt, hogy a kabaiak is legyenek tisztában azzal, mit tehetnek az egészségükért