A MAGYAR RÁKELLENES LIGA TEVÉKENYSÉGE
Szolgálat a rákbetegek érdekében!

„Az életünk célja, hogy szolgáljunk,
együttérzést és segítőkészséget tanúsítsunk mások iránt.”
(Albert Schweitzer)

A MRL 1990-óta civil szervezetként vesz részt a rák elleni küzdelemben.

Legfontosabb feladataink: az egészségnevelés, szűrések szervezése és népszerűsítése a lakosság körében.
Kurzusokat szervezünk orvosok, ápolók részére, önkéntes segítőket képzünk.
A betegeket és hozzátartozóikat szakmai, jogi és lelki segítségnyújtással támogatjuk, rehabilitációjukat pedig klubfoglalkozások keretében segítjük elő. Egészségügyi intézményeket adománygyűjtésből vásárolt eszközökkel támogatjuk.

A Ligának 42 alapszervezete működik országszerte, közel 5000 fős tagsággal.
Segítségükkel valósítjuk meg a Liga célkitűzéseit.

EGÉSZSÉGNEVELÉS
Az elkötelezett civilek bevonásával hirdetjük az egészség fontosságát. Ingyenes kiadványainkkal, ismeretterjesztő előadásokkal felhívjuk a figyelmet az egészség megőrzésének lehetőségeire és részt vállalunk a tudatformálásban.

SZŰRÉSEK
Felvilágosítás a szűrések fontosságáról, mozgósítás, közéleti szereplők megnyerése, nehezen megközelíthető régiókba szűrőbuszok indítása (pl. dél-alföldi tanyás települések).

BETEGTÁJÉKOZTATÁS
Ingyenes kiadványokkal, előadásokkal segítjük a daganatos betegek ismereteinek bővítését. Hisszük, hogy az ember legjobban az ismeretlentől fél és az ellenség megismerése első lépés a győzelem felé.

OKTATÁS

  • Egészségügyi dolgozók
    Elősegítjük a háziorvosok, szakorvosok, ápolók folyamatos szakmai fejlődését akkreditált továbbképzések, kurzusok szervezésével (fájdalomcsillapítás, gyógytáplálás stb.)
  • Önkéntesek
    Leendő önkéntes munkatársaink számára minden év őszén ingyenes önkéntes-képző tanfolyamot indítunk az Országos Onkológiai Intézet szakmai támogatásával.
  • Iskolák
    Képzések pedagógusoknak, védőnőknek, gyermekeknek (ismeretek a veszélyeztető tényezőkről, különösen a dohányzás ártalmairól, a védekezés nélküli nemi élet veszélyeiről stb.)

BETEGKLUBOK
„Az ember legjobb gyógyszere a másik ember.” (Paracelsus) Bármilyen betegség esetén nagy segítséget jelenthet a hasonló problémákkal küzdő emberek társasága, akik reményt és védelmet nyújtanak, és példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. A klubokba meghívott orvosok, egészségügyi szakemberek segítenek az eligazodásban, így az érintettek hiteles forrásból jutnak naprakész információhoz a terápiákkal, gyógyszerekkel, kezelési módokkal kapcsolatosan.

BETEGJOGOK
Elősegítjük a beteg-orvos közötti bizalmi viszony kialakulását, erősítését, közvetítő szerepet játszunk a betegjogok maradéktalan érvényesülése érdekében (orvosválasztás, fájdalomcsillapítás, gyógytáplálás stb.)

ADOMÁNYOK
Adományokat gyűjtünk, amelyekből korszerű gyógyító eszközök, gépek beszerzését tesszük lehetővé kórházak számára. Törekszünk arra, hogy a rendelkezésünkre álló anyagi forrásokkal úgy éljünk, hogy minél több beteg érdekében kerüljön felhasználásra. Gazdálkodásunkról évente több alkalommal tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

LELKI TÁMOGATÁS
Lelki támogatást nyújtunk személyesen, levélben, anonim telefonvonalon keresztül és a világhálón.

REHABILITÁCIÓ – Betegklubok
„Az ember legjobb gyógyszere a másik ember.” (Paracelsus) Bármilyen betegség esetén nagy segítséget jelenthet a hasonló problémákkal küzdő emberek társasága, akik reményt és védelmet nyújtanak, és példájukkal erősítik a gyógyulásba vetett hitet. A klubokba meghívott orvosok, egészségügyi szakemberek segítenek az eligazodásban, így az érintettek hiteles forrásból jutnak naprakész információhoz a terápiákkal, gyógyszerekkel, kezelési módokkal kapcsolatosan.

ÁLLANDÓ ESEMÉNYEINK
Rákellenes Világnap (február 4.), Emlőbetegek Szent Agáta Napja (február 5.) Betegek Világnapja (február 11.) Nemzeti Rákellenes Nap (április 10.), Gyermeknap (május), Dohányzásellenes Világnap (május 31.), Limfóma Világnap (szeptember 15.), az emlőrák elleni küzdelem hónapja (október), „Ne gyújts rá!” Nap (november 3. csütörtöke), beteg-orvos találkozók évente többször, fájdalomcsillapítással kapcsolatos előadások, Betegjogi Konferencia, bábszínházi előadások gyermekeknek, karácsonyi ünnepségek (betegeknek, gyermekeknek, klubtagoknak, önkénteseknek, egészségügyi dolgozóknak).

Minden budapesti és vidéki rendezvényünkön külön figyelmet fordítunk a dohányzásellenes tevékenységre, igyekszünk az elsődleges prevenció eszközével élni, és meggyőzni a résztvevőket, hogy egészségük megőrzése érdekében el se kezdjék el ezt a halálos szenvedélyt!

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Alapszervezetek

Élő szeretet embertársainknak – Szekszárdi Advent

A Mentálhigiénés Műhely által szervezett Szekszárdi Advent rendezvényen a Magyar Rákellenes Liga Szekszárdi Alapszervezet is részt vett december 07-én a Szekszárdi Advent rendezvényen. Az alapszervezet elnöke személyesen vállalta a „Mikulás”szerepét, a résztvevők – picik, a Olvass tovább...

Egyéb

Szűrések a III. Salgótarjáni Városi Sportos Egészségnapon

Összefogással az egészségünkért – Ingyenes egészségügyi szűrések a sportnapon