A here önvizsgálata már a pubertáskortól ajánlott, hogy a férfiak megismerjék a herék normális alakját, a tapintás által keltett érzetet. A hererák ritka betegség, és viszonylag fiatal életkorban jelentkezik, leggyakrabban 20 és 39 éves kor között. A jó hír az, hogy a hererák csaknem mindig sikeresen kezelhető, de ehhez a korai felismerés elengedhetetlen.

Mi a hererák?

A hererák olyan daganatos betegség, amelyet a helyesen, illetve havonta végzett önvizsgálat időben észlelhet. Az időben felismert hererák az egyik legeredményesebben gyógyítható daganattípus. A hererák rendszerint az egyik herében jelenik meg.

Melyek a hererák figyelmeztető jelei?

– kemény csomó a here elülső vagy oldalsó felszínén,
– fájdalom vagy kellemetlen érzés a herében vagy a herezacskóban (a hererák – hasonlóan a többi daganatos betegséghez – korai szakaszában nem okoz komolyabb fájdalmat!),
– szokatlan különbség a két here között,
– nehéz vagy húzó érzés a herezacskóban,
– tompa fájdalom az alhasban, ágyéktájon vagy a herezacskóban.

Hogyan kell az önvizsgálatot elvégezni?

A legalkalmasabb idő a herék vizsgálatára a fürdőkádban vagy a zuhany alatt, vagy közvetlenül a tisztálkodás után adódik, amikor a herezacskó izomzata a leglazább.

1. lépés
A tenyérre helyezett herezacskót könnyedén emelgetve, előbb az egész szervet, majd külön-külön hol az egyik, hol a másik herét kell mérlegelni. Nem rendellenes, ha az egyik here kissé súlyosabb a másiknál. Az a fontos, hogy észlelhető-e változás, hogy egyik vagy másik here a szokásosnál súlyosabb-e?

2. lépés
Óvatosan, a mutató- és a hüvelykujjal körbetapogatva mindkét herét ellenőrizni kell, hogy nem nagyobbodtak-e meg, illetve nem tapintható-e rajtuk valamilyen csomó. Ha esetleg rugalmas duzzanat észlelhető, az a herezacskóban lévő folyadékra utalhat. Ez valószínűleg nem hererák, hanem ún. vízsérv, ami egyszerűen kezelhető. Ha a heréket a hímvessző töve felé tapintja, kitapinthatja az ondóvezetéket és a mellékheréket is. Azok, akik először vizsgálják magukat, ezeket esetleg csomóként értékelhetik. Nem kell megijedniük!

Ha az önvizsgálat során bármilyen rendellenességet tapasztal, sürgősen forduljon háziorvosához!


A daganatos betegségek általános figyelmeztető jelei:

1. Szemmel látható elváltozások szemölcsön, anyajegyen.
2. Széklettel és vizelettel kapcsolatos változások.
3. Makacs köhögés és rekedtség.
4. Állandó nyelési nehézségek.
5. Nem gyógyuló fekély vagy sérülés a bőrön.
6. Szokatlan vérzés és váladékfolyás.
7. Tapintható duzzanatok a mellben vagy a test más részén.
8. Ok nélküli testsúly-csökkenés.

Csökkenthető a rák kialakulásának kockázata, ha:

Nem dohányzik.
Indokolatlanul nem szed gyógyszert.
Nem fogyaszt mértéktelenül alkoholt.
Egészséges életvitelt folytat: megfelelően táplálkozik, rendszeres testmozgást végez, eleget alszik, illetve testi-lelki harmóniában él.
Havonta végez emlő, here, bőr, szájüregi önvizsgálatot.

Amennyiben kérdése van, kérjük hívja a 06-80-505-675-ös telefonszámot hétfőtől péntekig 9-21 óráig, szombaton 15 óráig.

Problémájával felkeresheti bármelyik onkológiai centrumot, ahol készséggel állnak rendelkezésére!
Ne feledje: az időben felfedezett rákbetegség gyógyítható!

Kategóriák: Egyéb

Kapcsolódó bejegyzések

Egyéb

Szűrőnap volt Kerekharaszton, már a negyedik alkalommal

Sosem lehet eléggé sokszor hangsúlyozni, mennyire nagy szükség van a betegség megelőzésének vagy minél előbbi gyógyításának érdekében arra, hogy részt vegyünk a szervezett szűréseken.

(A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen

Rákellenes Világnap 2017. (A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen – Társadalmi és egyéni felelősség

Rákellenes Világnap 2017. (A)mit tehetünk, (a)mit tehetek a rák ellen Társadalmi és egyéni felelősség Időpont: 2017. február 3. 11:00-13:00 óráig Helyszín: EMMI Egészségügyi Államtitkárság, 1051 Budapest, Arany János u. 6-8. VIII. emeleti nagyterem Program: 11:00-11:05 Olvass tovább...